Werkschoenen hoeven helemaal niet lelijk te zijn

Werkschoenen

Als ik eerlijk ben, denk ik bij werkschoenen niet direct aan mooie schoenen. Ze zijn lomp, hebben een grof profiel, een opbollende neus en zijn over het algemeen ook nog eens spuuglelijk. Of niet? Die tijd is eigenlijk wel geweest. Kijk, werkschoenen zijn natuurlijk niet gemaakt om mooi te zijn. Ze moeten veiligheid bieden, lekker warm zijn en mooi zijn is van ondergeschikt belang. Toch kun je met de hedendaagse werkschoenen ook prima voor de dag komen.

Draag werkschoenen vanwege de zool

Er zijn verschillende redenen om werkschoenen te dragen. Bijvoorbeeld vanwege de zool. Deze is extra dik en stevig, waardoor losse spijkers en andere scherpe materialen niet zomaar in je voet belanden. Zo loop je toch wat prettiger rond op de bouwplaats. Ook hebben deze schoenen vaak een grof profiel in de zool. Dit geeft extra grip en voorkomt uitglijden in een natte omgeving, bijvoorbeeld in een wasstraat of bij een benzinepomp. Ook vangt het profiel scherpe dingen als spijkers en schroeven voor je op.

Draag werkschoenen vanwege de neus

De neus van de werkschoen is erg belangrijk. Deze moet dusdanig versterkt zijn dat er een flink gewicht op kan vallen zonder dat het je tenen plet. Maar de neus moet ook niet indeuken onder dat gewicht. Er kan echter niet zomaar ieder materiaal voor gebruikt worden. Het gewicht van de schoen is ook van belang. Je moet er nog wel goed op kunnen lopen, zonder het gevoel te hebben dat je loden voeten hebt.

Draag werkschoenen voor de warmte

Veel buitenberoepen gaan zomer en winter door. In de zomer zal het zeker voorkomen dat je verschrikkelijk warme voeten krijgt in je werkschoenen. Toch moet je ze wel blijven dragen en kun je niet op je flipflops aankomen. Er zijn nu ook schoenen beschikbaar die een sportschoenmodel hebben. Deze zijn minder hoog en dus minder warm. In de winter is het van belang dat je voeten warm blijven. Veel werkschoenen zijn gevoerd waardoor ze extra isoleren. Want er zijn weinig dingen meer vervelend dan koude voeten tijdens het werk.

Kies werkschoenen voor jouw veiligheid

Bij het uitzoeken van een paar nieuwe schoenen is het vooral van belang dat je kijkt naar de functionaliteit. Waarvoor ga je ze gebruiken? Wanneer ga je ze gebruiken? Kan ik er een hele dag op lopen zonder blaren en andere ongemakken? Mooie schoenen zijn in dit geval leuk, maar niet belangrijk voor het werk dat je gaat doen.